Warsztaty artystyczne w ramach projektu FIO

Obraz przedstawia prace wykonane przez wychowanków SPWD podczas warsztatów artystycznych. Na zdjęciu możemy ujrzeć bryloczki wykonane z drewna, pomalowane w m.in. kwiatki na których napisane jest "Radzenie ze stresem zakończ sukcesem!"

Ideą warsztatów artystycznych będących częścią naszego projektu „Radzenie ze stresem zakończ sukcesem” jest założenie, że wykonywanie czynności podczas których uwalniamy swój twórczy potencjał, powoduje spadek poziomu kortyzolu, czyli hormonu stresu. Niezależnie od tego co robimy – tańczymy, śpiewamy, wyszywamy, malujemy czy gramy na instrumencie, każda forma ekspresji artystycznej może pomóc nam w łagodzeniu nadmiernego stresu. Ważne, by dana aktywność sprawiała nam przyjemność! Uczestnicy ostatnich warsztatów własnoręcznie wykonali biżuterię z żywicy epoksydowej w postaci brokatowych, lśniących zawieszek oraz pamiątkowe, drewniane breloczki, które ozdobili techniką decoupage’u. Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich i Województwa Małopolskiego.