Pierwsze spotkania – AKADEMIA KOMPETENCJI SPOŁECZNYCH

Loga FIO, Zielonej Liny oraz Małopolski.

W Specjalistycznej Placówce Wsparcia Dziennego w Radłowie odbyły się już pierwsze spotkania w ramach projektu AKADEMIA KOMPETENCJI SPOŁECZNYCH, dofinansowanego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich oraz Województwa Małopolskiego. Dla wszystkich, którzy jeszcze się nie zapisali, kilka słów na temat całego przedsięwzięcia:

• AKADEMIA KOMPETENCJI SPOŁECZNYCH to propozycja ciekawych i niezwykle użytecznych warsztatów dla dzieci i młodzieży szkolnej z terenu Miasta i Gminy Radłów, których organizatorem jest grupa nieformalna WYCHOWAWCY DZIECIOM, działająca przy wsparciu Stowarzyszenia AMOS.
  • Do końca lipca realizujemy zajęcia profilaktyczno – edukacyjne, w trakcie których uczestnicy zdobędą cenną wiedzę i umiejętności w zakresie asertywności, komunikacji i autoprezentacji. Spotkania odbywają się trzy razy w tygodniu, w godzinach popołudniowych – szczegółowy harmonogram dostępny w SPWD. Treningi prowadzą specjaliści z zakresu pedagogiki specjalnej, resocjalizacyjnej, kryzysów psychologicznych oraz interwencji kryzysowej. Są to osoby, które na co pracują z dziećmi i młodzieżą, zatem doskonale znają ich potrzeby.
  • Z kolei w sierpniu startujemy z warsztatami muzyczno – teatralnymi pod okiem artystów Teatru im. L. Solskiego w Tarnowie, które będą nie tylko okazją do odkrywania i rozwijania swoich talentów aktorskich i wokalnych. Przede wszystkim audycje mają umożliwić naszym uczestnikom praktyczne wykorzystanie zdobytej uprzednio wiedzy – poprzez odgrywanie scenek czy wystąpienia przed publicznością. Doświadczanie siebie w różnych sytuacjach, sprzyja później świadomemu wchodzeniu w relacje z innymi.

Na zakończenie projektu przewidziano atrakcyjny, dwuetapowy konkurs dla uczniów naszej AKADEMII, narazie nie zdradzamy jednak szczegółów!

Na rynku działa obecnie wiele firm szkoleniowych, doradczych, szkół trenerskich itp., które proponują tego rodzaju warsztaty jednak udział w nich jest bardzo kosztowny. W ramach AKADEMII dzieci i młodzież mają szansę uczestniczyć w zajęciach na równie wysokim poziomie, obejmujących podobny zakres materiału i liczbę godzin – całkowicie za darmo!

Aktualnie poruszamy tematykę ASERTYWNOŚCI, czyli uczymy się:
– jak wyrażać własne uczucia/myśli/przekonania bez lekceważenia uczuć i poglądów innych ludzi?
– jak skutecznie bronić własnych praw bez okazywania agresji?
– jak osiągnąć kompromis bez rezygnacji z własnych wartości?
– jak skutecznie oprzeć się naciskom ze strony innych osób?
– jak rozstrzygać konflikty bez poczucia winy czy nieszczerości?

Udział w warsztatach niesie ze sobą szereg innych korzyści – wzrost wiary w siebie i swoje możliwości, współpraca w grupie, rozładowanie stresu, frustracji, napięć czy okazja do wspólnej zabawy, to tylko niektóre z nich. Wszystko odbywa się w komfortowych warunkach oraz miłej i przyjaznej atmosferze!
Sami widzicie, że naprawdę warto się do nas przyłączyć! GORĄCO ZACHĘCAMY!