Ignorantia iuris nocet – czyli o rzecz o prawie dla najmłodszych

Zdjęcie dekoracyjne o tematyce prawnej na poziomie dzieci z placówki.

IGNORANTIA IURIS NOCET – ta rzymska paremia prawnicza stała się motywem przewodnim pierwszej części warsztatów z zakresu edukacji prawnej dla dzieci w Specjalistycznej Placówce Wsparcia Dziennego. Czym właściwie jest prawo, kiedy, kto i dlaczego je stosuje? Nieznajomość prawa szkodzi… a wiedza ta nie przyjdzie do nas sama.. Edukacja prawna jest niezbędna już na początkowym etapie kształcenia dziecka… im wcześniej poznamy normy, zasady wyznaczające prawidłowe funkcjonowanie w społeczeństwie tym szybciej nauczymy się je respektować. Pozwoli nam to także uniknąć wielu problemów napotykanych w codziennym życiu…jak tych, które na swojej drodze spotkał Oskar – bohater „Prawie bajki„, na bazie której opierały się zajęcia. Warsztaty poprowadziła mgr Edyta Kożuch, studentka Wydziału Prawa i Administracji UJ – (Prawo karne materialne i procesowe). Tymczasem już wkrótce kolejna część zajęć pn. DURA LEX SED LEX, którą poprowadzi Szymon.