Gramy i doświadczamy świata

Zdjęcie przedstawia dzieci z placówki siedzące na dywanie podczas zajęć, wraz z osobą prowadzącą.

W Specjalistyczne Placówce Wsparcia Dziennego w Radłowie dobiegają końca warsztaty terapeutyczne – z cyklu Gramy i doświadczamy świata. Dzięki Fundacji PZU – placówkę wyposażono w nowe kreatywne gry logiczne i zręcznościowe, które pozwoliły wychowankom aktywnie spędzać czas, a w trakcie gry rozwijać wyobraźnię, uczyć zdrowej rywalizacji oraz kształtować umiejętność współpracy w grupie. Dzieci pracowały także z psychologiem oraz pedagogami, którzy przygotowali dla nich zabawy psychoedukacyjne i logopedyczne – z wykorzystaniem metody psychodramy czy elementów koncepcji mind in motion. Poznawaliśmy swoje mocne strony, oswajaliśmy to czego się boimy, szukaliśmy rozwiązań dlatego co pozornie trudne i niemożliwe.
Chęć udziału w projekcie zgłosił Zespół Szkół w Radłowie – uczniowie korzystający ze świetlicy szkoły podstawowej otrzymali niespodzianki- zestaw kreatywnych gier i piłek terapeutycznych a także mogli uczestniczyć w warsztatach psychoedukacyjnych.
Warsztaty dofinansowane zostały że środków Fundacji PZU – w ramach projektu Kraina rozmaitości- warsztaty ogólnorozwojowe dla dzieci z wykorzystaniem technik twórczości.

Logo PZU Fundacja