Glicerynowe słoiczki

Obraz przedstawia wychowanków SPWD podczas zajęć antystresowych.  Podczas zajęć wychowankowie odkrywają sposoby skutecznego radzenia sobie ze stresem. Na zdjęciu możemy ujrzeć jeden ze sposób radzenia sobie ze stresem przy użyciu słoiczka.

„Antystresowe” warsztaty w SPWD w Radłowie dobiegają końca, ale nasi wychowankowie wciąż odkrywają nowe sposoby na skuteczne radzenie sobie ze stresem. Jak się okazuje, mogą się do tego przydać nawet szklane, puste słoiczki, które jak widać służą nie tylko do wekowania przetworów na zimę. Można wypełnić je wodą destylowaną, wsypać kolorowe drobinki brokatu, dodać kilka kropel gliceryny i w ten sposób stworzyć praktyczne narzędzie, które pomoże nam nie tylko zredukować stres, ale też zrozumieć jego istotę. Zatopione w wodzie drobinki brokatu odpowiadają myślom, które mamy w głowie, emocjom, które odczuwamy i zachowaniom, nad którymi pod wpływem stresu nie jest łatwo zapanować. Kiedy energicznie potrząśniemy słoikiem, możemy wyobrazić sobie jak działa nasz umysł w sytuacji stresowej. Wszystko zaczyna wirować, zalewa i wypełnia nasz umysł do tego stopnia, że przestajemy jasno myśleć. Wystarczy jednak odczekać chwilę, by nasze wzburzone myśli, emocje i impulsy zaczęły powoli opadać – podobnie jak drobinki brokatu po pewnym czasie opadają na dno słoika. Natomiast samo uważne skupienie się na ruchu opadających drobinek pozwoli naszemu umysłowi się wyciszyć, uspokoić i odprężyć. Nie zapominamy również o pozytywnym myśleniu! Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich i Województwa Małopolskiego.