Jak ocenić bezpieczeństwo zabawek?

Zabawka to szczególny produkt, który powinien bawić, uczyć i rozwijać dziecko, ale przede wszystkim powinien być dla dziecka bezpieczny. Kupując zabawki dla dzieci powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na funkcjonalność i wygląd zabawki, ale również na to skąd pochodzi i czy zabawka będzie bezpieczna. Można się zastanawiać jak to sprawdzić, gdy zabawka jest w pudełku a wokół nas czujnie krąży ekspedientka. Nie trzeba otwierać pudełka by to sprawdzić, wystarczy zwrócić uwagę na etykiety zabawek, z niej można bardzo dużo wyczytać.

KIEDY ZABAWKI SĄ BEZPIECZNE?

Zabawka, która zostaje wprowadzona do obrotu musi spełnić wymagania Dyrektywy Zabawkowej, co oznacza, że musi być przebadana pod kątem bezpieczeństwa. Producent klocków drewnianych pokrytych farbą jest w obowiązku przebadać zabawkę pod kątem toksyczności farby. Producent pluszowych misiów, powinien zrobić badania sprawdzające czy oczka, guziczki są trwale przyszyte, tak, aby dziecko nie miało możliwości ich urwać podczas zabawy, a q efekcie ich połknąć.

Po spełnieniu wszystkich wymagań producent nadaje oznaczenie CE na swoją zabawkę, które ma być umieszczone w widocznym miejscu. Znak CE jest potwierdzeniem, że zabawka jest bezpieczna, a producent spełnił wszystkie wymagania dyrektywy zabawkowej. W finalnej wersji wygląda to tak, że zabawka na opakowaniu, (jeżeli zabawka nie posiada opakowania takie informacje umieszcza się np. na metce pluszaków), powinna posiadać oznaczenie CE, nazwę producenta, adres importera oraz wskazania wiekowe.

JAK WYGLĄDA ZNAK CE?

Niestety to, że zabawka posiada CE na opakowaniu, jeszcze o niczym nie świadczy. Bardzo ważny jest wygląd znaku. Prawidłowe oznakowanie CE powinno mieć czarny kolor i odpowiednie odstępy między literami. Jeśli znak CE jest inny niż podany poniżej wówczas może to oznaczać, że producent nie zrobił badań, a znak CE umieszczony jest tylko po to, aby produktu nie zatrzymał urząd celny. Dlaczego stosuje się taką praktykę? Bo nadanie oznaczenia CE, a co za tym idzie zrobienie badań wiąże się z dużymi kosztami.

CO ZROBIĆ, GDY ZABAWKA OKAŻE SIĘ NIEBEZPIECZNA DLA NASZEGO DZIECKA?

Na opakowaniu powinien być adres producenta, dlatego należy się zwrócić do niego. Lecz często okazuje się, że producentem jest firma z Chin, która nawet nie wie, że zabawka jest sprzedawana w Polsce a importer „umywa ręce”. Wtedy zostaje nam tylko zgłosić taką zabawkę do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Znak CE obowiązuje tylko w Unii Europejskiej, dlatego sprzedając produkty w naszym kraju zabawki muszą posiadać oznaczenie CE. Zwracajmy na nie uwagę przy zakupie zabawek, bo nie jest to tylko znaczek, wymysł Unii, lecz jest potwierdzeniem, że zabawka jest bezpieczna, a producent spełnił zasadnicze wymagania obowiązujące przed wprowadzeniem produktu do sprzedaży.

Autor: Joanna Mikos – wieloletni pracownik firmy zajmującej się doradztwem w zakresie oznakowania CE.