Muzyka relaksacyjna w SPWD

Opublikowano: czwartek, 08 sierpień 2019

muzyka relSłuchanie delikatnej, relaksacyjnej muzyki dostarcza wielu miłych i przyjemnych doznań, które oddziałują zarówno na umysł jak i ciało człowieka. Kojących właściwości tego rodzaju muzyki mogli doświadczyć uczestnicy kolejnych warsztatów relaksacyjnych, organizowanych w ramach projektu „Radzenie ze stresem zakończ sukcesem!” Muzyka relaksacyjna wpływa korzystnie na nasz organizm - obniża ciśnienie i zmniejsza produkcję hormonu stresu, przez co łatwiej nam się rozluźnić i odprężyć. Odpowiednio dobrana muzyka może także skutecznie pobudzać nas do kreatywnych zachowań i inspiracji twórczych. A czy  muzykę da się narysować? Tak! Przekonali się o tym nasi wychowankowie, którzy w trakcie zajęć pozwolili muzyce swobodnie przepływać przez ich ciało, a następnie wypływać z niego przez ręce na papier. W efekcie powstały graficzne reprezentacje wrażeń wywołanych przez muzykę. Na koniec nie mogło zabraknąć kolorowanek antystresowych. Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich i Województwa Małopolskiego.

FIO logo